Het werken als au-pair | &Xaar

Hoi allemaal!

Twee en een halve week geleden ging ik als au-pair weg naar Belgie. Inmiddels ben ik helaas alweer thuis. Dit niet om mijzelf, gelukkig. Maar soms loopt het gewoon niet als verwacht. Dat de eerste indruk goed is, maar het niet uit pakt als jij, als au-pair, en het gezin op hoopte. Ik was na een week alweer thuis. Helaas. Maar dit had je misschien al wel gelezen had op mijn Instagram account.


Toch wil ik graag jullie mijn ervaring delen hoe het is om als au-pair aan de slag te gaan in het buitenland. Zoals je misschien wel kan begrijpen kan ik niet heel veel vertellen, en heb ik geen goede indruk. Maar toch heb ik een aantal dingen geleerd in die week tijd.

#1 Het is niet erg als je heimwee hebt in het begin!

Misschien is dit wel heel logisch. Maar het is echt niet erg als je in de eerste paar dagen/weken last van heimwee hebt. Je gaat toch ineens vanuit een veilige/normale situatie bij je ouders, naar een hele onbekende situatie bij mensen die je niet echt kent met 1 of meerdere kinderen waar je ineens zorg voor draagt. Je moet hier gewoon even aan wennen. Het komt echt wel goed. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Maar vertrouw op jezelf, en doe wat voor jou goed voelt om de kinderen en de ouders kan helpen. Dan komt het helemaal goed.

#2 Doe wat voor jou goed voelt

Zo als ik bij tip #1 ook al schreef, is het goed om je gevoel te volgen. Iedereen die er voor kiest om als au-pair weg gaat heeft het juiste gevoel om voor de kinderen te zorgen. En kan dit ook. Alleen heeft iedereen hier een ander idee en gevoel over. Doe dan ook wat voor jou goed voelt. Dan komen de kinderen ook wel mee.

#3 Trek je er niks van het uitproberen aan

Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ze je uitproberen. Ik had twee kinderen. Een van twee jaar en een van vijf jaar. De oudste probeerde mij best wel uit. Maar dat hoort nu eenmaal bij kinderen. Ze willen graag weten tot hoe ver ze bij jou kunnen gaan.

Tuurlijk, het kindje van twee jaar probeer mij ook wel uit. Maar dit gaat op een hele andere manier, en legde zich er eerder bij neer dan de oudste. Dan moet je gewoon even streng zijn, en jezelf er helemaal niet schuldig over voelen. Bedenk jezelf dan dat de au-pair voor jou hetzelfde heeft doorstaan. Misschien wel op een andere manier, maar hij of zij heeft het ook gehad.

Trek je trouwens er ook niks van aan. Ze roepen vaak dingen omdat ze willen weten hoe jij daar op reageert. En is dus VAAK niet persoonlijk op een jonge leeftijd. Omdat ze dan ook nog niet zo goed weten wat ze dan eigenlijk zeggen. Maar hoe ouder hoe meer ze dat wel persoonlijker richten. Dat is een van de redenen waarom ik voor jonge kinderen heb gekozen.

#4 Wees open naar de kinderen en de ouders

Als je open bent tegen de kinderen en ouders, weten ze waar ze aan toe zijn. Hoe jij je voelt en wat er in je omgaat. Als er iets is met de kinderen en je weet niet zo goed hoe je het moet oplossen kunnen de ouders je daar goed bij helpen als je het aan ze vertelt. Zij kennen de kinderen het beste en weten daardoor ook vaak beter hoe je het kan oplossen. Na verloop van tijd gaat dit natuurlijk stukken beter, maar in het begin kunnen zij best wel is jou reddende engel zijn.

#5 Maak van jou kamer echt jou plekje

Het klinkt misschien heel gek wat ik nu ga zeggen. Maar het is eigenlijk heel logisch. Je zit namelijk 24/7 met elkaar opgeschept om het zo maar even te zeggen. Creëer daarom op jou kamer die je daar krijgt ook echt jou eigen plekje. Zodat jij echt iets hebt om jezelf terug te kunnen trekken op momenten dat het kan en je er behoefte aan hebt. Laat de kinderen dan ook zo min mogelijk in je kamer, zodat het ook jou plekje blijft. Het is voor de tijd dat je er zit je eigen plekje.

Dit waren dan mijn tips als je bij een gezin zit. Elk bedrijf heeft zijn eigen beleid voor het koppelen van gezinnen en au-pairs. Daarom kan ik je daar niet echt tips overgeven. Overal gaat het anders. Mocht er iemand bij jou in je persoonlijke omgeving weg zijn geweest of is weg, vraag aan hem of haar tips. Mij heeft het heel erg geholpen als ik even iemand om hulp kon vragen.

Lijkt jouw het leuk om als au-pair weg te gaan? Of ben je al wel eens weg geweest als au-pair?

Groetjes Xarifa

42 thoughts

 1. Jammer dat het uiteindelijk niet is gelopen zoals je had gehoopt, maar je bent in ieder geval wel ween ervaring rijker. Ga je nog weer op zoek naar een nieuwe baan als au pair of zoek je echt iets compleet anders nu?

 2. Je bent weer een ervaring rijker. Jammer dat het niet gelopen is zoals je gehoopt had. Zelf ben ik ook au-pair geweest in Belgie en in Londen.

 3. Jammer dat het anders uitgedraaid is. Hopelijk haal je er achteraf nog iets positiefs uit. Succes in ieder gavl et de zoektocht naar een nieuwe uitdaging!!

  • Ik zie mij zelf ooit nog eens wel gaan; maar niet nu. Veel gezinnen willen graag iemand voor een jaar, en dat lukt mij op dit moment niet

  • Opzich is de plaatsing wel gelukt, heb daar wel gewoon een week gewerkt, alleen waren er andere dingen waarbij we toch gezegd hebben dat ik weer terug naar huis ging

 4. Ik heb zo’n zeven maanden als au-pair gewerkt in Australië en heb echt een heerlijk gehad. Heb zo’n leuke tijd gehad. Jammer dat jouw ervaring na een week was afgelopen.

 5. Jammer dat het anders liep als dat je van te voren had gedacht,
  Maar wat gaaf dat je de uitdaging bent aangegaan. Dankjewel voor jou verhaal en tips!

 6. Wat goed dat je het geprobeerd hebt. Een ervaring rijker waar je je hele leven van profiteert. Zelf ben ik het werken met kinderen gewend (doe ik al vanaf 2009), alleen het lijkt mij ontzettend lastig om alleen een kamertje voor jezelf te hebben. Het gevoel dat je altijd als “gast” bent en nooit in je eigen huis. Je hebt een stuk minder vrijheid!

 7. voor mij zou het niets zijn maar leuk dat jij het wel kan! je eigen plekje is inderdaad zo belangrijk!

 8. Oh, wat jammer dat het toch niet liep zoals het gepland was.. Nu, moet wel zeggen dat Knokke een héél ‘lastige’ streek is om te werken. Veel mensen met een vrij groot ego, als ik het zo mag zeggen..

 9. Jammer dat het niet ging. Maar wel fijn dat je de mogelijkheid hebt gekregen. Was dit de eerste keer in het buitenland? Je hebt er in ieder geval een ervaring bij. Handig voor een mogelijk volgende keer. Succes 🙂
  En of het mij leuk lijkt? Nee totaal niet haha. Zo niet mijn ding. Kinderen zijn leuk, voor even.. 🙂

Geef een reactie